Wzorzec Rasy Lhasa Apso FCI nr 227

KRAJ POCHODZENIA:Tybet

PATRONAT:  Wielka Brytania

I. Wygląd ogólny i cechy psychiczne
Lhasa Apso jest psem harmonijnie i mocno  zbudowanym, bogato owłosionym. Wesoły i pewny siebie. Czujny, opanowany, wobec obcych trochę nieufny.

Wysokość w kłębie: idealna  25,5 cm, suki nieco mniejsze.

II. Głowa
obficie  owłosiona, długi włos spada na oczy i tworzy długie wąsy i brodę

Mózgoczaszka: dość wąska, zwężająca się  w kierunku oczu, ani nie płaska, ani nie wyraźnie wypukła czy jabłkowata. 

Stop: umiarkowanie zaznaczony.

Kufa: o długości 4 cm, co stanowi około jednej trzeciej całej długości głowy, nie powinna  być graniasta.

Nos: czarny a, jego grzbiet ma być prosty.

Uzębienie: ścisły przodozgryz, siekacze rozstawione szeroko i możliwie w linii prostej. Pożądane pełne uzębienie.

Oczy: ciemne, średniej wielkości, frontalnie osadzone, owalne, ani duże i wypukłe, ani  też małe, głęboko osadzone. Białkówka niewidoczna.

Uszy: wiszące, bardzo obficie owłosione.

III. Szyja: 
mocna, łukowato wygięta.

IV. Tułów:
Harmonijny, zwarty o długości od kłębu do nasady ogona większej od wysokości w  kłębie.

Grzbiet: prosty, lędźwie dobrze związane.

Klatka piersiowa: dobrze ożebrowana.

V. Ogon: 
osadzony wysoko i noszony nad grzbietem, nie skręcony, bogato owłosiony. Koniec ogona często bywa załamany.

VI. Kończyny 

Przednie:  dobrze kątowane, proste, obficie owłosione.

Tylne: dobrze umięśnione kątowane, obficie  owłosione, ustawione równolegle i niezbyt blisko siebie.

Łapy : okrągłe, kocie, o mocnych  opuszkach, z obfitym owłosieniem.

VII. Ruch: 
energiczny i swobodny.  

VIII. Szata:
Włos okrywowy długi, prosty, szorstki, ciężki, ani jedwabisty, ani  wełnisty. Podszerstek umiarkowanie obfity.

IX. Umaszczenie: złocista, piaskowa, miodowa, szara, łupkowa, dymna, czarna, biała, łaciata. Wszystkie maści  jednakowo cenione.

X. Wady: wszelkie odstępstwa od podanego wzorca powinny  być uznawane za wady i oceniane  w zależności od stopnia ich nasilenia.

UWAGA: Psy muszą mieć dwa, normalnie rozwinięte jądra, w pełni usytuowane w mosznie.

Wzorzec wg książki „Shih Tzu, Lhasa Apso i kuzyni” Mirosława Redlickiego, 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. więcej informacji

Czym są pliki "cookie"? Poprzez pliki „cookies” należy rozumieć dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, przechowywane w urządzeniach końcowych użytkowników przeznaczone do korzystania ze stron internetowych. Pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową dostosowaną do jego indywidualnych preferencji. „Cookies” zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Do czego używamy plików "cookies"? Pliki „cookies” używane są w celu dostosowania zawartości stron internetowych do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych. Używane są również w celu tworzenia anonimowych, zagregowanych statystyk, które pomagają zrozumieć w jaki sposób użytkownik korzysta ze stron internetowych co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości, z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika. Jakich plików "cookies" używamy? Stosowane są, co do zasady, dwa rodzaje plików „cookies” – „sesyjne” oraz „stałe”. Pierwsze z nich są plikami tymczasowymi, które pozostają na urządzeniu użytkownika, aż do wylogowania ze strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki pozostają na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach plików „cookies” albo do momentu ich ręcznego usunięcia przez użytkownika.Pliki „cookies” wykorzystywane przez partnerów operatora strony internetowej, w tym w szczególności użytkowników strony internetowej, podlegają ich własnej polityce prywatności. The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij