Wzorzec Rasy Bichon Frise FCI-215

Kraj pochodzenia:
Francja i Belgia

Wrażenie ogólne
Żywy, figlarny piesek, żwawy chód, kufa średniej długości; długa korkociągowato skręcona, bardzo miękka sierść przypomina futro kozy mongolskiej. Głowa noszona dumnie i wysoko, oczy ciemne, wesołe i pełne wyrazu.

Głowa:
czaszka dłuższa niż kufa, głowa proporcjonalna do tułowia.

Nos:
zaokrąglony, czarny o delikatnej ceracie, lśniący.

Wargi:
cienkie, raczej suche, jednak mniej niż u schipperke, warga górna opada tylko na tyle, że zakrywa dolną, jednak nigdy nie jest ciężka lub obwisła; wargi zwykle czarne aż po kąty wargowe; dolna warga nie może być cięższa też niewidoczna, nie może też być delikatna ani odsłaniać błon śluzowych, gdy pysk jest zamknięty.

Zęby:
zgryz nożycowy, tzn. siekacze żuchwy zachodzą za siekacze szczęki tak, że ich przednia ściana opiera się lekko o tylną ścianę górnych siekaczy.

Kufa:
kufa nie może być gruba ani ciężka, nie może jednak być wąska. Policzki są płaskie i niezbyt umięśnione.

Stop niezbyt silnie zaznaczony, bruzda między łukami brwiowymi nieznacznie widoczna.

Oczy:
ciemne, z jak najciemniejszymi obwódkami, kształtu raczej okrągłego, nie migdałowe; nie są osadzone skośnie. Wesołe, niezbyt duże, nie ukazujące białkówek. Nie są tak duże i wypukłe,  jak u gryfonika belgijskiego czy pekińczyka; oczodół nie płytki. Gałka oczna nie może zbyt wystawać.

Czaszka:
dość płaska w dotyku, jednakże szata wywołuje wrażenie, iż czaszka jest okrągła. Uszy: zwisające, obficie okryte delikatną, skręconą, długą sierścią, podane nieco do przodu kiedy pies nasłuchuje, jednak w taki sposób, że przednia krawędź dotyka czaszki i nie odstaje ukośnie.

Płat ucha nie może - jak i pudli - sięgać nosa, lecz do połowy długości kufy.

Uszy są jednak delikatniejsze i nie tak szerokie, jak u pudli.

Szyja:
dość długa, noszona wysoko i dumnie, łukowata węższa przy czaszce, stopniowo rozszerza się i łagodnie przechodzi w obręcz barkową. Jej długość wynosi w przybliżeniu jedną trzecią długości tułowia (proporcja 11 cm :33 cm w wypadku psa o wzroście 27 cm) - szczyt łopatek traktuje się jako podstawę.

Łopatka:
jest dość ukośna, nie wystająca, wydaje się takiej, samej długości co kość ramieniowa, około 10 cm.

Nie odstaje od tułowia, szczególnie łokcie nie są odstające.

Kończyny:
oglądane z przodu - zupełnie proste i prostopadłe, delikatny kościec, śródręcze krótkie i oglądane z przodu - proste, zaś z boku bardzo lekko ukośne.

Czarne pazury preferowane - jest to jednak ideał trudny do uzyskania.

Klatka piersiowa:
dobrze rozwinięta, mostek wyraźnie zaznaczony, żebra rzekome zaokrąglone i nie kończące się gwałtownie, klatka piersiowa jest raczej głęboka.

Słabizny:
dobrze podciągnięte; skóra delikatna i nie luźna, dająca wrażenie elastyczności.

Lędźwie:
szerokie i dobrze umięśnione, lekko wysklepione. Miednica szeroka, zad lekko zaokrąglony.

Ogon osadzony nieco niżej linii grzbietu niż u pudla.

Uda:
szerokie i muskularne, podudzia ukośne. Stawy skokowe również bardziej ukątowane niż u pudla. Łapy mocne.

Ogon:
zwykle jest noszony wysoko i wdzięcznie zagięty, noszony równolegle do kręgosłupa, nie zakręcony, nie cięty i nie może dotykać grzbietu, jednakże obfity włos ogona może opadać na grzbiet.

Pigmentacja:
preferowana ciemna pigmentacja skóry pod białym włosem, genitalia pigmentowane są na czarno, niebiesko lub w kolorze beżowym.

Maść:
czysto biała

Szata:
delikatna, jedwabista,. Bardzo luźne, korkociągowate loki przypominające włos kozy mongolskiej.

Nie leży płasko Anie nie jest sznurowata, długość 7-10 cm.

Pielęgnacja:
przed wystawami można lekko uporządkować owłosienie łap i kufy.

Wymiary:
wysokość w kłębie nie powinna przekraczać 30 cm; niewielki wzrost psa jest cechą pozytywną przy ocenie.

Wady:
- pigmentacja przechodząca na szatę i tworząca rude plamy
- szata płasko leżąca, falista, sznurowata lub zbyt krótka
- lekki tyłozgryz lub przodozgryz.

Wady dyskwalifikujące:
- prognatyzm rozwinięty w takim stopniu, że siekacze nie stykają się
- różowy nos
- cieliste wargi
- jasne oczy
- ogon zawinięty lub skręcony spiralnie
- szata z czarnymi plamami.

Uwaga:
samce powinny mieć dwa jądra normalnie wykształcone, całkowicie opuszczone do moszny.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. więcej informacji

Czym są pliki "cookie"? Poprzez pliki „cookies” należy rozumieć dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, przechowywane w urządzeniach końcowych użytkowników przeznaczone do korzystania ze stron internetowych. Pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową dostosowaną do jego indywidualnych preferencji. „Cookies” zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer. Do czego używamy plików "cookies"? Pliki „cookies” używane są w celu dostosowania zawartości stron internetowych do preferencji użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych. Używane są również w celu tworzenia anonimowych, zagregowanych statystyk, które pomagają zrozumieć w jaki sposób użytkownik korzysta ze stron internetowych co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości, z wyłączeniem personalnej identyfikacji użytkownika. Jakich plików "cookies" używamy? Stosowane są, co do zasady, dwa rodzaje plików „cookies” – „sesyjne” oraz „stałe”. Pierwsze z nich są plikami tymczasowymi, które pozostają na urządzeniu użytkownika, aż do wylogowania ze strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki pozostają na urządzeniu użytkownika przez czas określony w parametrach plików „cookies” albo do momentu ich ręcznego usunięcia przez użytkownika.Pliki „cookies” wykorzystywane przez partnerów operatora strony internetowej, w tym w szczególności użytkowników strony internetowej, podlegają ich własnej polityce prywatności. The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zamknij